Kaasmaken

Elke dag proberen we onze kazen nog lekkerder te maken. We maken veel speciale kazen, want we geloven dat specialisme onze toekomst is. Het betekent ook dat we veel experimenteren. Bijvoorbeeld met nootjes en bier. Uit eigen streek natuurlijk, want er staat hier een heus bierbrouwerijtje in de buurt!

Maar we maken natuurlijk ook verschillende varianten Gouda boerenkaas. Van Jong tot en met Oud. Én niet te vergeten heerlijke kruidenkazen, waaronder Bieslook, Brandnetel, Komijn, Mosterd Knoflook en Piri Piri. Onze specialiteiten zijn boerenkazen met Genderense Mix, Weide kaas, Notenkaas en Mosterdkaas. En we zijn nog niet klaar, er komen almaar nieuwe overheerlijke varianten bij!

Kaasmaken begint bij de koeien

Onze koeien grazen op ons grote weiland. Dat gras wordt verteert in de magen van de koe en wordt in de uier omgezet in melk. We melken onze koeien twee keer per dag.

kaasmakerij1_dlh

Stremsel en zuursel

Om kaas te maken heb je ook stremsel en zuursel nodig. Stremsel zorgt ervoor dat de ‘vaste’ stoffen in de melk, melkeiwit en melkvet, gaan samenklonteren. Hierdoor wordt de melk als het ware dikker. Zuursel geeft de kaas een lekkere smaak en zorgt ervoor dat de kaas langer houdbaar is.

kaasmakerij2_dlh

Wrongel

De dikke melk wordt daarna in stukjes gesneden tot er kleine, witte korrels overblijven: dit heet de wrongel.

Van wrongel tot kaas
De wrongel drijft in vocht, dat ‘wei’ wordt genoemd. De wei wordt afgetapt en gaat naar andere fabrieken, terwijl van de wrongel kaas wordt gemaakt. De nog korrelige wrongel wordt verzameld in een rond vat. In dit vat wordt de wrongel stevig geperst. Zo krijgt de kaas haar vorm.

kaasmakerij3_dlh kaasmakerij4_dlh kaasmakerij5_dlh kaasmakerij6_dlh kaasmakerij7_dlh

Pekelbad

Na het persen rollen de kazen in het pekelbad. Dit kun je vergelijken met een heel groot zwembad met zout water. Het zout trekt in de kaas, waardoor de kaas stevig wordt en smaak krijgt. Door het zout is de kaas ook langer houdbaar.

kaasmakerij8_dlh

Rijpen

Na het pekelbad gaan de kazen naar het pakhuis om te rijpen. Daar krijgen ze een plastic beschermlaagje waardoor ze minder vocht verliezen en niet gaan schimmelen.

kaasmakerij9_dlh kaasmakerij10_dlhVerpakken

Na een periode van rijping worden kazen, bestemd voor externe verkoop, machinaal in 33 gelijke parten verdeeld, het midden stuk wordt handmatig in vijf stukken gesneden. De stukken worden daarna gevacümeerd, voorzien van een etiket en voor transport in kratten of dozen verpakt.

kaassnijden1_35stuks_dlh kaassnijden2_35stuks_dlh
kaasmakerij12_dlh

kaasmakerij13_dlh

Boerenkaas  is beschermd

Niet zomaar alle kaas mag Boerenkaas worden genoemd. Daarvoor zijn er verschillende beschermingsvormen voor Boerenkaas.

Merkenrechtelijke bescherming Echte Boerenkaas

Het woord- en beeldmerk ‘Echte Boerenkaas’ zijn in de Benelux merkenrechtelijk beschermd. Het logo wordt toegepast op alle collectieve communicatie en promotie voor extra herkenbaarheid.

 
 
 
 
 
 
 
 
Bron: www.boerenkaas.nl

Wil je meer weten over kaasmaken of heb je andere vragen bel 0416-352751 of stuur een e-mail naar info@delangehoeve.nl